Talking Drum

Τρίτη, Οκτωβρίου 24, 2006

No Direction Home

Ξαναείδα τις προάλλες το πολύ καλό ντοκιμαντέρ του Σκορτζέζε για τον Μπόμπ Ντύλαν και μου έχει καρφωθεί μια φράση από την ταινία που σήμερα έχει μάλλον χάσει το νόημά της. Την λέει ένας ζωγράφος που μιλάει για τον Ντύλαν, δυστυχώς δεν θυμάμαι το όνομά του, κάνει ένα μικρό πέρασμα στην ταινία.

Λέει πως εκείνη την εποχή στο καλλιτεχνικό χώρο δεν κρινόσουν από το πόσο πουλούσες. Το χρήμα δεν είχε τέτοιου είδους αξία. Αυτό που είχε σημασία, αυτό που σε χαρακτήριζε, ήταν το αν είχες κάτι να πεις. Έλεγες στους φίλους σου, «πάμε να ακούσουμε τον τάδε;» και σου απαντούσαν «έχει κάτι να πει;»

Στο προηγούμενο τεύχος της Lifo ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης λέει πως μόλις καταρρίφθηκαν οι ιδεολογίες (που είχαν τα στραβά τους αλλά είχαν και τα καλά τους τελικά), το κενό που δημιουργήθηκε το κάλυψε το χρήμα (εκείνος το λέει καλύτερα από μένα). Έτσι φύγαμε από το «έχει κάτι να πει;» και φτάσαμε στο «μπορεί να μην εξαφανίσει την Ακρόπολη αλλά θα εξαφανίσει σίγουρα τα εισιτήρια».

Ευτυχώς θα υπάρχουν πάντα άνθρωποι που έχουν κάτι να πουν και θα υπάρχουν πάντα άνθρωποι που θα θέλουν να ακούσουν, όπως και θα υπάρχουν πάντα φελλοί που θα επιπλέουν ανάμεσα τους. Απλά στην εποχή μας οι φελλοί είναι πολυπληθέστεροι. Αυτό ειν’ όλο.

Διαβάστε οπωσδήποτε:

Με νοοτροπία νεόπλουτου από την Καθημερινή.

5 Comments:

  • pes ta xrusostome! :-)

    By Anonymous Ανώνυμος, at 12:57 μ.μ.  

  • Δεν είναι πολύ καλό το άρθρο της Καθημερινής; Υπάρχουν τετοιες φωνές σε δεξιές εφημερίδες; Μπράβο ;-)

    By Blogger Talking Drum, at 1:08 μ.μ.  

  • eimai periergi an ekdo8ike sto fullo tis ka8imerinis.

    By Anonymous Ανώνυμος, at 2:19 μ.μ.  

  • Αξιόλογα άρθρα και απόψεις διαβάζεις σε όλες τις εφημερίδες, ανεξάρτητα από την κεντρική πολιτική γραμμή τους. Τουλάχιστον για όσο η λογοκρισία σιωπά

    By Anonymous Ανώνυμος, at 10:21 π.μ.  

  • Εχεις απόλυτο δίκιο. Κατα καιρούς διαβάζω αληθινά ωραία άρθρα στις πιο κουλές εφημερίδες. Ευτυχώς.

    By Blogger Talking Drum, at 11:00 π.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home